Hvis du ikke finner svaret på spørsmålet ditt, er du velkommen til å kontakte oss!

Hvor ofte bør jeg gå til tannlegen?

Vi anbefaler at alle våre pasienter kommer til undersøkelse en gang i året.
I tillegg er det noen som får mye tannstein og må komme oftere for å rense. I helt sjeldne tilfeller er det noen som, i en periode med stor kariesaktivitet, må undersøkes halvårlig for hull.

Forrige tannlegen min ville ikke gi meg bedøvelse hvis det var små hull. Men jeg er pysete og vil gjerne ha bedøvelse uansett. Kan jeg få det?

Du vil alltid bli spurt om du vil ha bedøvelse før vi gjør noe. Mange pasienter vil gjerne ha full bedøvelse uansett hvor liten behandlingen er. Du bestemmer!

Jeg skal få satt inn to implantater hos kirurgen deres. Kan jeg kjøre bil etterpå? Og kan jeg regne med å gå tilbake på jobb?

Å sette inn implantater er normalt en prosedyre som ikke gir mer etterubehag enn å trekke en tann. Så lenge du bare har lokalbedøvelse, kan du kjøre bil etterpå. Beregne gjerne litt hviletid først. Man kan gå på jobb, men skal unngå fysiske anstrengelser og tunge løft. Dette gjelder også om man har gjort andre kirurgiske inngrep, f.eks. fjernet visdomstenner.

Hvor lang tid tar det før bedøvelsen går ut etter behandling?

Det varierer etter hvor du har fått bedøvelse og hvor mye bedøvelse du har fått. Det kan ta flere timer før bedøvelsen er helt ute.

Hvorfor blør det i tannkjøttet? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd?
Blødende tannkjøtt skyldes oftest betennelse. Årsaken er bakterieansamling, særlig på områder det ikke er gjort godt nok rent. Det kan også skyldes tannstein, men dette er for hardt til at du klarer å fjerne selv hjemme. Det anbefales daglig renhold 2 x om dagen i 2 minutter, samt bruk av tanntråd eller mellomromsbørster. Om alle flater på tannen er godt rengjort skal blødningen gi seg etter en ukes tid. Om ikke anbefaler vi å ta kontakt for å få sett på det!
Er det skadelig å bleke tennene?

Tannbleking er ikke farlig, så lenge det gjøres riktig og i samråd med tannlege. I EU er det kun tannleger som har lov til å selge blekemidler sterke nok til å gi en god effekt på tennene. Det er viktig at vi får undersøkt tennene i forkant slik at vi kan gjøre en vurdering på om du kan bleke tennene og om det vil gi ønsket resutat. Vi setter også opp time for kontroll underveis i behandlingen. Dette er for å få mest ut av blekingen med best mulig og tryggest resultat!

Kan jeg spise med en gang etter at jeg har fått en fylling?

Fyllingsmaterialene vi bruker i dag er stort sett lysherdende, så de er ferdig herdet når du går ut. Derfor kan du som regel spise rett etter behandling. Men: Hvis du har hatt bedøvelse anbefaler vi deg å være forsiktig med tanke på at det er lett å bite seg selv i tunge eller kinn. Hvis det er lagt en midlertidig fylling bør du vente ca. 1 time før du spiser.

For snart to uker siden fikk jeg en ny fin krone på en tann. Men den iser litt fortsatt og er øm å tygge på. Skal det være sånn?

I de fleste tilfeller er tilpasningen til nye tannerstatninger uproblematisk. Det er likevel ikke uvanlig at man opplever litt ubehag eller smerte den første tiden etter at et ny krone (eller også fylling) er satt inn. Dette regnes som normale postoperative smerter og forsvinner normalt etter en kortere periode. Ising kan noen ganger vare i flere uker, men det er heldigvis sjelden at isingen varer så lenge. Gode råd mot ising: Daglig fluorskylling og daglig bruk av for eksempel Sensodyne eller Colgate ProRelief tannkrem.

Noen ganger er tannen også øm å bite på etter at ny krone/bro er laget. Dette kan bare skyldes at tannen er “litt sliten” etter arbeidet den har vært igjennom og forsvinner gradvis med tiden. Enkelte ganger kan det skyldes at kronen er litt for høy. Vi må da slipe dette litt ned slik at det passer bedre inn i bittet. Det kan være nødvendig med flere justeringer før det fungerer tilfredsstillende.

For andre spørsmål, ta kontakt!

TELEFON

+47 639 98 210

E-POST

post@nannestad-tannlegesenter.no